Oogdruppels

Droge, geïrriteerde en ontstoken ogen komen veel voor bij honden en katten van alle leeftijden. Deze aandoening kan de levenskwaliteit van je huisdier aanzienlijk beperken, en het is daarom belangrijk extra aandacht aan de ogen te geven.

 

Veelvoorkomende symptomen:

 • Rode en ontstoken ogen
 • Ogen die er droog uitzien
 • Afscheiding uit de ogen
 • Gezwollen ogen en oogleden
 • Pijnlijke ogen: vaker gesloten houden van de ogen, knipperen, wrijven in de ogen

 

Wat zijn de redenen voor oogontstekingen?

Het oog is een zeer gevoelig orgaan en kan zelfs door de kleinste verontreiniging geïrriteerd worden, zoals stof, pollen, of vezels die in de lucht zweven en op het ooglid landen. Oogontstekingen worden vaak veroorzaakt door een vreemd voorwerp in het oog. Als beide ogen tegelijkertijd symptomen van een ontsteking tonen, kan er sprake zijn van een allergie.

De meest voorkomende oogaandoening bij honden en katten is conjunctivitis, oftewel een ontsteking van het bindvlies. Het bindvlies (conjunctiva) van het oog bestaat uit het slijmvlies aan de binnenkant van de oogleden en de buitenste laag van oogbol. Het verbindt de oogleden met de oogbol.

Verder hebben verschillende rassen van honden en katten hebben een verhoogde aanleg voor droge ogen en oogontstekingen. Vooral bij kleine hondenrassen komen droge ogen vaker voor, zoals bij de:

 • Bulldog
 • Mopshond
 • Shih-Tzu
 • West Highland White Terriër
 • Engelse Cocker Spaniël
 • Cavalier King Charles Spaniël

 

Een oogontsteking kan ook ontstaan door een afwijking aan de oogleden, haartjes op de rand van het ooglid, of door onvoldoende traanproductie.

 

Hoe kan ik de ogen van mijn huisdier gezond houden?

Doordat de ogen van onze huisdieren dichter bij de grond zijn dan die van ons, is de kans groter dat er bijvoorbeeld stof in het oog beland. Dit is dan ook een van de redenen waarom de ogen van onze huisdieren meer verzorging nodig hebben dan de ogen van de mens.

Om de ogen van je huisdier gezond te houden is het van belang de ogen regelmatig te reinigen en hydrateren met oogdruppels. TraumaPet® Oog hydrateert en reinigt het geïrriteerde oog en de binnenkant van het ooglid. NanoComplex® is opgelost in Ringer’s oplossing, wat vergelijkbaar is met de samenstelling van tranen. Deze combinatie zorgt voor een antibacterieel en ontstekingsremmend effect, reiniging en een milde hydratatie.

Doordat bacteriën geen resistentie op kunnen bouwen tegen het colloïdaal zilver in NanoComplex®, zoals bekend is bij antibiotica, kun je de druppels zowel voor preventieve verzorging of reiniging als voor oogontstekingen en infecties gebruiken.  

Indien de druppels gebruikt worden bij een ontsteking of infectie en de situatie na een aantal dagen niet verbeterd, is het van belang contact op te nemen met de dierenarts. De dierenarts kan een volledige oogcontrole uitvoeren en wellicht vaststellen of een dieperliggend probleem de ontsteking of infectie veroorzaakt.