Slechtziendheid bij honden
Een verminderd zicht kan zich over de jaren ontwikkelen bij je hond. Hoewel slechtziendheid vervelend is, hoeft het niet per se een groot probleem voor je viervoeter te zijn. Dankzij andere sterke zintuigen zoals reuk en gehoor, kan je hond goed leren omgaan met een verminderd zicht. Blindheid en slechtziendheid kan meerdere oorzaken hebben. Hoe kom je erachter of je hond slechtziend is? En hoe kan je verdere verslechtering voorkomen? Dat lees je in deze blog.
Oorzaken slechtziendheid en blindheid
Slechtziendheid komt voornamelijk bij oudere honden voor aan één of allebei de ogen. Het kan echter ook een genetische afwijking zijn die bij pasgeboren pups al tot uiting kan komen. Als de grootouders of ouders deze afwijking hebben is de kans aanwezig dat de pup dit ook kan hebben. Andere oorzaken kunnen ziekten zijn zoals staar en diabetes die het zicht verminderen. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld de griep bij je hond of een infectie ervoor zorgen dat het zicht achteruitgaat.
Symptomen
Er zijn symptomen aan het oog zichtbaar of er kan verandering in gedrag plaatsvinden. Mogelijke symptomen aan het oog zijn:
- Troebel worden van het oog
- Roodheid
- Oogslijm dat veel aanwezig is
- Bloed/beschadigingen aan het oog
- Blauwe kring in het oog
Kenmerken in het gedrag kunnen zijn:
- Slecht zicht in de nacht
- Tijdens wandelen meer snuffelen dan voorheen (hond gebruikt dus vooral zijn neus om de weg te vinden
- Tegen meubels of andere voorwerpen aanlopen
- Iemand niet herkennen of voorwerpen niet kunnen vinden
Wat kan je eraan doen?
In veel gevallen kun je de schade niet terugdraaien. Bij gezondheidsklachten is het verstandig de dierenarts te contacteren om een behandeling te overleggen.
Het is van belang om het oog in goede conditie te houden. Oogdruppels kunnen ervoor zorgen dat het oog niet verder achteruitgaat en verkleint de kans op infecties. Zo voorkom je dat bacteriën de kans krijgen om een infectie te veroorzaken en het oog aantasten.