Hoe poets ik de tanden van mijn hond?

Het gebit van een hond zegt veel over de gezondheid van je hond. Jonge kinderen wordt geleerd om elke dag hun tanden te poetsen. Maar wist je dat dit net zo belangrijk is voor een hond? Echter is het makkelijker gezegd dan gedaan. Bij een puppy zal het makkelijker aan te leren zijn dan bij volwassen honden. Maar voor volwassen honden is het ook nog mogelijk om aan te leren. In deze blog lees je hoe je de tanden van je hond poetst en hoe je dit aanleert. 


Hoe ga je te werk?

De juiste benodigdheden zijn belangrijk om in huis te hebben voordat je begint. Voor honden zijn er speciale tandenborstels en tandpasta die het tandenpoetsen makkelijker maken. 

  • Een (vinger)tandenborstel. Met een vingertandenborstel kan je gemakkelijk alle plekken in de bek van je hond bereiken. 
  • Hondentandpasta. Hondentandpasta is gemaakt om het leuker en lekkerder te maken voor je hond. De TraumaPet tandpasta heeft een antibacterieel en ontstekingsremmend effect met een milde vleessmaak. 
  • Een beloning. Houdt jouw hond van een lekkernij? Beloon dan goed gedrag met een snack. Honden die gek zijn op spelen kan je ook belonen door ze een speeltje te geven.
  • Mondgel voor intensieve tand en tandvleesverzorging. Zie je bijvoorbeeld wondjes of rood tandvlees? Dan helpt mondgel bij de genezing. 

De volgende stappen kan je volgen om de tanden te poetsen van je hond. Lukt het niet om alle stappen te volgen? Probeer het dan later nog eens! Net zoals met een trucje aanleren zal dit een proces zijn. Beloon alles wat goed gaat. Let ook op de signalen van je hond. Als je hond iets niet wilt, ga dan weer terug naar een stap die je hond wel durft. Zo zorg je ervoor dat het geen nare ervaring zal worden.

  1. Ga naast jouw hond zitten en kijk dezelfde kant op. Recht tegenover je hond of boven je hond hangen kan afschrikken. Het is belangrijk dat je hond dit lang kan volhouden. Probeer dit eerst te oefenen en beloon als dit goed gaat.
  2. Leg je hand onder zijn kin en zorg ervoor dat je hond dit toelaat. Het is belangrijk dat je hond stil blijft zitten en dit toelaat. Je kunt ook een commando aanleren zodat je hond zijn hoofd op jouw hand legt. Beloon elke keer als dit lukt.
  3. Masseer de wangen van jouw hond om speekselklieren te stimuleren. Het speeksel zal samen met de tandpasta een reinigende werking hebben. Probeer daarna de lippen omhoog te halen. Probeer dit steeds langer te doen zonder dat je hond tegenstribbelt. Beloon als dit goed gaat.
  4. Raak nu met je vingers het tandvlees en tanden aan nadat je de lippen omhoog doet. Zorg ervoor dat je hond dit toelaat zonder problemen. Tandvlees is een gevoelige plek waardoor je hond hieraan zal moeten wennen. Ook bij deze stap is het belangrijk kort te beginnen en dit steeds iets langer te gaan doen. 
  5. Begin met het introduceren van de tandenborstel. Begin met een makkelijke plek en doe wat tandpasta op de borstel. Borstel de tand eventjes (grondig hoeft nog niet) en beloon je hond zodra dit goed gaat. 
  6. Maak het tanden borstelen elke keer grondiger en poets ook de binnenkant van het gebit als je hond dit toelaat. Gaat dit niet? Ga dan terug naar de vorige stap en beloon je hond zodra dit wel goed gaat. 

Sommige honden zullen dit sneller toelaten dan andere honden. Zie elke stap die wel lukt als overwinning en probeer op jullie manier de mondverzorging zo goed mogelijk uit te voeren. Poets de tanden per twee of drie dagen voor een goede verzorging van het gebit van je hond.