Herfstmijt bij hond en kat

Herfstmijt, ook wel oogstmijt genoemd, is een insect die voor honden en katten erg vervelend kan zijn. Wist je dat herfstmijt bij mensen ook voor kan komen? Het is daarom van belang ze vroegtijdig te herkennen en te bestrijden. In deze blog lees je meer over herfstmijt bij je hond of kat.

Wat is herfstmijt?

Herfstmijt zijn mijten die in het gras in bijvoorbeeld natuurgebieden voorkomen. Ook kunnen ze in grasveldjes in jouw omgeving leven. Met name in kalkhoudende gronden zijn herfstmijten veel te vinden. In de herfst komen de larven van deze herfstmijten uit hun eitjes en hechten zich vast aan een hond of kat die voorbij komt. Het is ook mogelijk dat ze op mensen terechtkomen. Na een paar weken laten de larven, die nymfen zijn geworden, zich los van je hond of kat en gaan weer de grond in. Hier ontwikkelen ze zich verder tot een volwassen herfstmijt. Ze kunnen goed overleven bij slechte weersomstandigheden en kunnen langer dan één jaar leven. 

Symptomen herfstmijt bij honden of katten

De symptomen bestaan vooral uit heftige jeuk. In de vacht kan je een oranje plekje vinden op de huid waar de mijten zich ophopen. Ze zijn voornamelijk te vinden bij/op de neus, onder de buik, op de poten (ook tussen de tenen), bij de anus en op de oren.  Bij mensen zullen ze op vergelijkbare plekken gaan nestelen zoals de enkels, oksels en knieholtes. Je hond of kat die last heeft van herfstmijt zal op deze plekken veel krabben en likken. 

De jeuk kan vervelende wondjes opleveren bij jouw hond of kat. Gebruik de TraumaPet Wondgel om het herstel van deze wondjes te ondersteunen. De TraumaPet Huidcrème kan gebruikt worden als je huisdier huidirritaties of jeuk heeft. De TraumaPet Shampoo kan gebruikt worden bij jeuk om de jeuk te verminderen. De producten van TraumaPet bevatten colloïdaal zilver dat van nature een ontstekingsremmende en antibacteriële werking heeft. 

Herfstmijt bij honden en katten voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Voorkom dat je gaat wandelen op plekken waar je weet dat de herfstmijt voorkomt in de herfstmaanden. Om infecties te voorkomen is het van belang je huisdier optimaal te beschermen tegen mijten. Gebruik voor de wandeling TraumaPet Vachtspray om je huisdier extra bescherming te geven tegen herfstmijt. Bij katten is het verstandig ze te sprayen voordat ze naar buiten gaan.