Oogverzorging van je kat

Katten zijn nachtdieren die op jacht gaan zodra het donker is, ze kunnen 5 keer beter zien in het donker in vergelijking met mensen. Kleuren kunnen ze echter minder goed onderscheiden. Voor een kat is het zicht het belangrijkste zintuig bij het overleven, daarom is het belangrijk deze goed te verzorgen.

Kattenogen zijn erg gevoelig doordat ze zo gevoelig zijn voor licht. Overdag zijn de pupillen van je kat heel klein om het netvlies te beschermen voor het vele licht. Dichtbij kunnen katten echter niet goed zien. Voorwerpen die dichterbij zijn dan 30 centimeter kunnen katten niet scherp zien. Hiervoor gebruiken ze hun snorharen. 

Gelukkig hoeft een huiskat niet op jacht maar toch is een goede verzorging van de ogen belangrijk. Dit zorgt ervoor dat de ogen van je kat optimaal in conditie blijven. 

Schoonmaken van de ogen

Het is van belang regelmatig het vuil rondom de ogen van je kat schoon te maken. Je raakt dus niet het oog zelf aan maar de oogleden en de huid rondom de ogen. Gebruik hiervoor een pluisvrij doekje van katoen die goed schoon is. Maak dit vochtig met gekookt water dat afgekoeld is of oogdruppels. Water moet eerst gekookt zijn zodat je niet per ongeluk de ogen infecteert met bacteriën die nog in het water zaten. Gebruik meerdere doekjes zodat je niet het vuil in het oog wrijft. 

Oogdruppels

Voor extra verzorging kunnen TraumaPet oogdruppels geschikt zijn voor jouw kat. Preventief gebruik (1x per week) zorgt ervoor dat oogproblemen minder kans krijgen om zich te ontwikkelen. Maak voor het druppelen het oog schoon. Druppel daarna de oogdruppels in het oog. De oogdruppels hydrateren en reinigen het (geïrriteerde) oog en de binnenkant van het ooglid. De oogdruppels helpen dieren bij hooikoorts, conjunctivitis, traanstrepen, allergieën en rode/geïrriteerde ogen. 

Haren trimmen

Heb je een langharige kat? Lange haren kunnen ervoor zorgen dat vuil en bacteriën sneller in het oog terecht komen. Stofjes blijven namelijk op de lange haren rondom het oog zitten door de haren. Trim regelmatig deze haren weg om oog problemen te voorkomen. 

Bindvliesontsteking 

Bindvliesontsteking (conjunctivitis) is een ontsteking van de binnenkant van de oogleden en het oogwit. Een bacterie of virus zorgt voor deze ontsteking en kan van katten op katten worden overgedragen. Je kat zal meer vocht produceren (traanogen). Een goede oogverzorging met oogdruppels kan conjunctivitis voorkomen. 

Blijven de problemen aan de ogen van je kat? Bezoek de dierenarts om erachter te komen wat er aan de hand is.