Tips voor het toedienen van oordruppels bij katten
Het toedienen van TraumaPet oordruppels kan een lastige taak zijn. Sommige katten laten dit makkelijk toe terwijl andere katten tegenstribbelen. Voor het welzijn van jouw kat is het belangrijk om er toch in te slagen de druppels toe te dienen. In deze blog lees je een aantal tips voor het toedienen van de druppels bij jouw kat.
Oordruppels toedienen procedure
- Zorg ervoor dat je een beloning klaar legt voordat je begint
- Vraag hulp van een tweede persoon indien je je kat moet vastpakken
- Gebruik een handdoek als je kat erg beweeglijk is
- Houd het hoofd van je kat vast en kantel deze iets zodat het oor iets naar boven is gedraaid. Doe je het samen met iemand? Laat dan één persoon de kat vasthouden en lichtelijk kantelen en de ander kan het oor vastpakken en druppelen
- Verwijder eerst overmatig oorsmeer en vuil met een wattenpad met daarop een aantal oordruppels
- Druppel de oordruppels in het gehoorkanaal en masseer zachtjes in
- Beloon je kat nadat de procedure is afgelopen
- Laat je kat zich uitschudden (pas op bij een witte muur. De druppels zijn bruin gekleurd). Het schudden zorgt ervoor dat het oorsmeer en vuil uit het oor kan komen.
- Oorsmeer en overtollige oordruppels met een tissue verwijderen.
Bij gevoelige oren de oordruppels verdunnen
Bij erg gevoelige of ontstoken oren kan de behandeling met de TraumaPet oordruppels een beetje branden. Als je merkt dat je huisdier hier erg last van heeft, raden we aan om de druppels 1 op 1 te verdunnen met water. Bijvoorbeeld 10 oordruppels en 10 waterdruppels in een wattenbolletje. Dit bolletje kun je uitwringen in het oor en met het restant de oorschelp schoonmaken. Voor optimaal effect is het beter om met onverdunde druppels te werken, maar de eerste 3-4 dagen kun je het verdund aanbrengen bij erg gevoelige oren.
Hoeveel oordruppels moet ik gebruiken?
Verwijder ten eerste vuil en vreemde voorwerpen uit de gehoorgang. Draai het flesje op zijn kop, richt het tuutje in de gehoorgang en knijp het kort in. Het precieze aantal druppels is niet zo belangrijk, het gaat erom dat het genoeg is, zodat het overtollige oorsmeer ook verwijderd kan worden. Gemiddeld zijn dit zo'n 10-20 druppels.
Vul de gehoorgang met de oordruppels en masseer de druppels zachtjes in. Geef het dier de gelegenheid de kop te schudden (let op bij een witte muur, de druppels zijn bruin). Oorsmeer en overtollige oordruppels vervolgens met een tissue verwijderen.
Als het niet gaat met het flesje, maak dan een wattenpad vochtig met de druppels en wring het uit in het oor. Masseer de oorschelp om de druppels gelijkmatig te verspreiden en het oorsmeer los te maken.
Begin vroeg met oefenen
De meeste huisdieren krijgen in de loop van hun leven te maken met problemen aan de oren. Het is daarom aan te raden kittens vanaf een jonge leeftijd te laten wennen aan het regelmatig inspecteren van de oren. Je kunt met je vinger voorzichtig aan de binnenkant van de oorschelp voelen en rondom het gehoorkanaal. Zo kan je huisdier eraan wennen dat je in de buurt van de oren komt, mocht er eens een probleem zijn.
Beloon je kat of kitten na het inspecteren, zodat ze iets positiefs krijgen naderhand. Hierdoor zullen ze de procedure minder erg vinden.