Wat te doen bij bloedend tandvlees of wondjes in de mond bij honden en katten?
Als je bloed kunt zien in de bek van jouw hond of kat kan dit meerdere oorzaken hebben. Het is van belang om hier zorgvuldig mee om te gaan. In deze blog lees je meerdere oorzaken en wat je het beste kunt doen als dit het geval is.
Scherp voorwerp of speeltjes
Bloed kan veroorzaakt worden door een scherp voorwerp. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een scherpe tak, doorns of glas. Ook een speeltje zoals een frisbee kan scherpe randen hebben. Afhankelijk van het wondje zal het vrij snel stoppen met bloeden. Daarna kan jouw huisdier nog wel hinder ondervinden van dit wondje. Bij wondjes in de mondholte en op het tandvlees helpt TraumaPet mondgel bij de genezing. Mondgel is gemakkelijk aan te brengen met je vinger of een spuit op het wondje.
Tand verloren of getrokken
Het kan zijn dat jouw huisdier recent een tand heeft verloren of dat de dierenarts deze heeft getrokken. De plek van de tand kan daardoor gaan bloeden. Mondgel helpt de genezing en het helpt verdere ontstekingen te voorkomen zoals tandvleesontsteking. Controleer of de plek van de verloren tand is veroorzaakt door parodontitis (zie volgende alinea’s voor meer informatie).
Tandvleesontsteking (gingivitis)
Bij een tandvleesontsteking kan een slechte adem aanwezig zijn en tandplak. De bacteriën die op de tandplak kunnen hechten zijn meestal de oorzaak van de ontsteking. Symptomen zijn roodheid, zwellingen en bloedingen zullen op het tandvlees zitten en dit kan op meerdere plekken voorkomen.
Tandvleesontsteking is een veelvoorkomend probleem dat veel honden en katten een keer zullen meemaken in hun leven. Bij tandvleesontsteking is het van belang om de dierenarts in te schakelen voor een gebitsreiniging om het tandvlees weer in goede conditie te krijgen. Goede mondverzorging met kouwbotjes, tandenpoetsen met speciale hondentandpasta en mondgel kunnen tandvleesontsteking bij jouw hond voorkomen.
Symptomen meest voorkomende tandvleesontsteking hond:
- Slechte adem
- Rood tandvlees bij de overgang naar de tand
- Meer en sneller last van bloedend tandvlees bij aanrakingen
- Tandplak (bruinige laag op de tanden van de hond)
Parodontitis
Parodontitis kan ontstaan als tandvleesontsteking onbehandeld blijft. Door de zwelling van het tandvlees ontstaat er tussen de tand en het tandvlees een holte. Hier kunnen bacteriën zich verder verspreiden en het steunweefsel onder het tandvlees kapot maken. Deze ontsteking van het tandvlees zal dieper in het steunweefsel gaan en meer schade veroorzaken aan het gebit van de hond. Gebruik de TraumaPet Mondgel met antibacteriële en ontstekingsremmende effecten om het risico op verdere ontstekingen te voorkomen.
Het is ook aan te raden om parodontitis te laten behandelen bij een dierenarts, om verdere schade te voorkomen. Gebitsreiniging en goede mondverzorging is na parodontitis essentieel omdat weefsel niet terug zal groeien. Uiteindelijk zal parodontitis ervoor kunnen zorgen dat de tand uitvalt doordat het kaakbot is aangetast.
Parodontitis kan twee vormen aannemen.
- Teruggetrokken tandvlees met een tandwortel die zichtbaar is
- Tandvlees intact, maar diepere holte onder dit tandvlees (niet zichtbaar)
Jouw huisdier onderzoeken bij bloed in de bek
Hoe kan je het beste je huisdier onderzoeken als je bloed hebt gezien? Probeer je hond of kat op een comfortabele manier te laten liggen of zitten en til de lippen rustig op. Bekijk vervolgens of je tandplak ziet en veranderingen in kleur op het tandvlees.
Om in de bek te kunnen kijken van jouw hond druk je zachtjes tegen de zijkant van de bek tegen het gehemelte met je duim. In de meeste gevallen zal de hond daarbij zijn bek openen. Kijk vervolgens goed aan de binnenkant van de bek en ook onder de tong of er beschadigingen of andere ongewone plekjes te vinden zijn.