Lyme bij honden: Symptomen, behandeling en voorkomen
Lyme-borreliose, ook bekend als de ziekte van Lyme, is een infectieziekte die niet alleen mensen treft, maar ook onze geliefde viervoeters kan treffen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi en wordt verspreid door een tekenbeet. In deze blog zullen we dieper ingaan op de symptomen, behandeling en hoe je Lyme bij honden kunt voorkomen.
Hoe groot is de kans dat een hond Lyme krijgt van een tekenbeet?
Een tekenbeet bij je hond kan net zoals bij mensen de ziekte van Lyme overdragen. Veel honden hebben antistoffen tegen Lyme, wat betekent dat ze in hun leven een keer besmet zijn geraakt met de bacterie. Honden zijn minder gevoelig voor het ontwikkelen van de ziekte van Lyme. Maar het is zeker wel mogelijk. Ziekte van Lyme bij honden kan weken tot maanden duren voordat de eerste symptomen zichtbaar zijn.
Verklein de kans op een tekenbeet door voor de wandeling TraumaPet Vachtspray te gebruiken. De spray verkleint de kans dat jouw hond gebeten wordt door een teek en daardoor Lyme kan krijgen.
Hoe herken je de ziekte van Lyme bij een hond?
Lyme kan bij honden verschillende symptomen veroorzaken. Het is belangrijk op te merken dat niet alle geïnfecteerde honden symptomen zullen vertonen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:
- Kreupelheid: Honden kunnen plotseling mank lopen en de kreupelheid kan van het ene naar het andere been verplaatsen. Dit wordt vaak veroorzaakt door gewrichtsontsteking.
- Koorts: Een verhoogde lichaamstemperatuur kan optreden als reactie op de infectie. Het is raadzaam om de lichaamstemperatuur van jouw hond regelmatig te controleren bij vermoeden van Lyme.
- Lusteloosheid: Honden met Lyme kunnen zich zwak en moe voelen. Ze kunnen minder energiek zijn dan normaal en minder interesse tonen in activiteiten.
- Verminderde eetlust: Een hond met Lyme kan zijn eetlust verliezen en gewicht verliezen. Dit kan leiden tot algehele zwakte en verlies van spiermassa.
- Gewrichtszwelling: Zwelling van de gewrichten, met name de knieën, kan voorkomen. Jouw hond kan pijn en ongemak ervaren bij het bewegen of aanraken van de aangetaste gewrichten.
- Lymfeklierzwelling: Vergrote lymfeklieren kunnen voelbaar zijn. Dit kan wijzen op een immuunrespons van het lichaam op de bacteriële infectie.
Een tekenbeet bij honden zal geen rode kring veroorzaken na een Lyme besmetting.
Wat als je hond de ziekte van Lyme heeft?
Als je vermoedt dat jouw hond geïnfecteerd is met Lyme, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met jouw dierenarts. De diagnose kan worden gesteld aan de hand van symptomen, lichamelijk onderzoek en laboratoriumtests, zoals bloedonderzoek. De behandeling van Lyme bij honden bestaat meestal het gebruik van antibiotica, zoals doxycycline, gedurende een bepaalde periode. Het is essentieel om de voorgeschreven medicatie volledig af te ronden, zelfs als de symptomen verbeteren, om ervoor te zorgen dat de bacterie volledig wordt geëlimineerd.
Voorkomen van Lyme bij honden
Voorkomen is altijd beter dan genezen, en dat geldt ook voor Lyme bij honden. Hier zijn enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen:
- Gebruik voor een wandeling TraumaPet Vachtspray met geraniol, dat helpt bij het weren van teken.
- Controleer jouw hond regelmatig op teken, vooral na wandelingen in bossen, grasrijke gebieden en struikgewas. Vergeet niet om ook in de oren, tussen de tenen en onder de oksels te controleren. De TraumaPet Verzorgings-kit voor dieren bevat onder andere een tekentang en verband om de tekenbeet te behandelen.
- Behandel de tekenbeet van je hond met huidcrème of wondgel om andere infecties te helpen voorkomen.
Ziekte van Lyme bij honden is een aandoening die niet mag worden onderschat. Het is belangrijk om bewust te zijn van de symptomen en tijdig actie te ondernemen bij het vermoeden van Lyme bij honden. Door regelmatig te controleren op teken, preventieve maatregelen te nemen en tijdig medische hulp in te schakelen, kunnen we de gezondheid en het welzijn van onze harige viervoeters waarborgen.