Mondhygiëne

Mondhygiëne voor dieren

Ondanks dat dierenartsen adviseren het gebit van onze huisdieren meer aandacht te geven, is er slechts een klein deel van baasjes die dit advies daadwerkelijk opvolgt. Het resultaat is dat gebitsproblemen het meest onderschatte probleem is bij huisdieren.  

Kiespijn is niet het enige gevolg van slechte mondhygiëne. Via wondjes kunnen bacteriën, die van nature veel aanwezig zijn in tandsteen/tandplaque het lichaam binnendringen. Een goede gebitsverzorging voorkomt ernstige problemen bij je huisdier.

1. Tandpasta voor huisdieren

Bacteriën in de mondholte van je viervoeter produceren stofjes die het glazuur van de tanden aantast en tandplak veroorzaakt. Het gevolg kan een slechte adem en geïrriteerd tandvlees zijn. Een ontsteking wordt gekenmerkt door rood tandvlees en stelt de tandhals bloot aan bacteriën, die verdere irritatie veroorzaken. Als je niet tijdig ingrijpt, kan de ontsteking leiden tot parodontitis en mogelijk tot verlies van de tand.

 

Veelvoorkomende symptomen die duiden op een gebitsprobleem:

  • Geen zin om te kauwen en eten

  • Veel kwijlen en likken

  • Bloederig speeksel/slijm

  • Verkleurde aanslag op de tanden/kiezen

  • Rood tandvlees rondom de tandhals

  • Slechte adem

 

Hoe kan ik de tanden en het tandvlees van mijn huisdier gezond houden?

Het voedsel van onze huisdieren is over de jaren flink veranderd. Doordat honden en katten vroeger veelal rauw vlees en botten verwerkten, werd het gebit op een natuurlijke manier gereinigd. Nu dit niet langer het geval is, is het van belang om de tanden regelmatig te poetsen om zo gebitsproblemen te voorkomen.

De schurende structuur van de pasta helpt bij het verwijderen van tandplak en ondersteund de behandeling van tandvleesaandoeningen. De tandpasta bevat onder andere het actieve ingrediënt NanoComplex® die antibacterieel en ontstekingsremmend is.

Dankzij de milde vleessmaak wordt het tandenpoetsen een aangename ervaring voor je huisdier.

Als je huisdier geen last van het gebit heeft, kun je twee tot drie keer per week de tanden poetsen om problemen te voorkomen. Bij rood tandvlees en een slechte adem kun je een- of tweemaal daags TraumaPet® Tandpasta gebruiken.

  

 Review TraumaPet Tandpasta voor dieren

2. Mondgel voor huisdieren

Het is niet ongebruikelijk dat er een wondje of scheurtje ontstaat in de mondholte van je hond of kat. Dit kan komen door het spelen met een stok, door een wilde speelpartij met een ander dier, of kan het resultaat zijn na een bezoek aan de tandarts (bijvoorbeeld door een tandextractie).

Waar TraumaPet® Tandpasta zorgt voor een preventieve reiniging en het verhelpen van rood tandvlees en een slechte adem, komt TraumaPet® Mondgel in het spel bij wondjes in de mondholte. 

Mondholte- en tandinfecties zijn een van de oorzaken van vroegtijdig overlijden bij dieren, omdat deze infecties de deur openen voor andere aandoeningen, zoals hals-, lever- en nierziekten.

 

Wanneer kan ik TraumaPet® Mondgel gebruiken?

  • Bij een wond of scheurtje in de mondholte

  • Na een tandextractie

  • Bij tandvleesontsteking

 

Hoe werkt TraumaPet Mondgel?

Open wondjes in de mondholte zijn gevaarlijk voor onze huisdieren, omdat juist op deze natte, vochtige plekken bacteriën gedijen. Er is een groter risico dat deze bacteriën verder in het lichaam terechtkomen, wat een veroorzaker kan zijn voor andere aandoeningen.

Omdat het slijmvlies van de mond glad is, is het lastig om deze wondjes langduriger te behandelen met een gewone gel of zalf. De Mondgel van TraumaPet® bevat een speciaal ontwikkelde formule die dit probleem tegengaat. De hydrofobe textuur zorgt ervoor dat de gel zich een aantal uur aan de wond of het tandvlees hecht, waardoor NanoComplex® de genezing kan ondersteunen. 

Verwijder voor het aanbrengen overtollig tandplak, speeksel en vuil. Gebruik de spuit of je schone vinger om de gel aan te brengen op het slijmvlies, tandvlees of de tandhals, zodat het gebied wordt bedekt met een uniform 1mm dik laagje. Het product is bedoeld voor huisdieren na een behandeling bij de tandarts en als aanvullende behandeling bij ontstekingen en wondjes in de mondholte. De ideale temperatuur om de gel uit te smeren is tussen de 15 en 25°C.

Raadpleeg je dierenarts indien je vragen hebt over de toepassing van de TraumaPet Mondgel.

 

Review TraumaPet Mondgel voor dieren